divendres, 26 de febrer del 2016

Quan el cor del Dream Team va dir prou

Ara, el Barça és una referència a nivell mundial amb molts títols. 5 Champions, admirat a arreu i amb més projecció internacional que mai.
Si el Madrid és "el equipo del gobierno", el Barça és ara com ara el representant de Déu a la terra futbolística (superant fins i tot als candidats a presidir la FIFA que avui tenen eleccions, Gianni Infantino i el xeic Salad)
Però aquesta època gloriosa del Barça que té un inici, juny del 88, podria haver acabat molt abans, concretament podria haver acabat avui fa exactament 25 anys al Nuevo Zorrilla de Valladolid. Avui es compleixen 25 anys de l'infart de Johan Cruyff.
En aquella època i després d'implementar el seu segell futbolístic després de 3 anys de dubtes, el Barça de Johan Cruyff, preDream Team, anava llençat a marcar una era. Ni la lesió al teló d'Aquiles de Ronald Koeman ni la sanció a Hristo Stoichkov podia evitar que els blaugranes aixequessin la Lliga. Però va haver un esdeveniment que ho podria haver canviat tot, el present i el futur del Barcelona.
26 de febrer de 1991. El Barça acaba de guanyar a Valladolid 1-5. El partit no és brillant, i per tant ningú a la sala de premsa li dóna importància a un Johan desmenjat i monosiŀlàbic. A la tornada, a l'avió, el Profeta té el coll de la camisa descordat, està amarat de suor i pàŀlid. Havia tingut, en ple partit un amagat d'infart i ni tant sols ell ho sabia. Més tard, Johan, confessarà que es pensava que era un rebrot d'unes antigues llagues d'estómac que havia patit.
L'endemà va al metge i li confirmen l'infart i que l'havien d'operar. Artèries molt tocades fruit del tabac, vici que no deixava ni a les mitges parts dels partits que jugava. El mateix vici que va matar son pare a la mateixa edat que en aquell moment Johan.
Cruyff va escoltar pacientment al metge i el què li farien: una operació a cor obert on se li aplicaria un bypass per drenar tota la porqueria del tub arterial.
Un cop va saber-ho, Johan Cruyff va fer d'entrenador: va comprendre el rival, va plantejar l'estratègia i va jugar. Va explicar ell mateix el què passava a la Danny, la seva dona i es va operar.
A la Clínica Sant Jordi de Barcelona, el Profeta va jugar el seu partit més important fins el moment. 31 minuts amb el cor parat i en fred i els doctors van fer una feina impecable. Cruyff havia vençut el partit. 45 dies després, el Profeta ja torna a veure futbol. A la grada del Mini, un Barça B - Girona. I una mica més tard, ja torna a seure a la banqueta. Fa un anunci antitabac per la Generalitat i deixa el tabac per un xupa-xups gegant. I ja sabeu després com segueix la història, exitosa història.
En els moments que Cruyff està convalescent, Carles Rexach es fa càrrec de l'equip. Un equip que no es ressenteix en absolut. D'aquell període es recordarà un 0-6 a l'Athlètic de Bilbao a San Mamés amb una exhibició de Hristo Stoichkov.
Avui fa 25 anys de l'infart de Cruyf.  Un Johan Cruyff que avui torna a tenir un altre partit amb la vida i de moment sembla que guanya 2-0, segons va dir fa poc el profeta. Esperem que el càncer de pulmó no faci el que tampoc va poder fer un infart: matar el cor del Dream Team.
Ànims Johan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada